*|MC:SUBJECT|*
logo smederij van zanten

bekijk deze e-mail in uw browser

#5 - Van Zanten 220 beschikbaar & smederij update

Van Zanten 220 beschikbaar!

Elmax poedermetallurgisch roestvast staal is een messenstaal gemaakt door het Zweedse bedrijf Uddeholm. De productietechniek laat zeer kleine en gelijkmatig verdeelde carbides toe waardoor er aan het mes een zeer fijne snijkant geslepen kan worden die lang scherp zal blijven. Dit staal is in de kern van het lemmet gesmeed en aan weerskanten is cirkelvormige decordamast gevuurlast.

Het koksmes heeft een uitgebreide warmtebehandeling ondergaan van 8 uur. Tijdens een van de laatste stappen is het mes gekoeld tot -196 graden Celsius zodat het staal in de hardst mogelijke toestand verkeerd.

De snijkant is geslepen op diamant slijpstenen die harder zijn dan de aanwezige vanadiumcarbides zodat deze ook geslepen worden in plaats van uitgetrokken.

De ets is een proto ets uit 2020 en toont een gemiddeld contrast.

Het heft is gemaakt van een prachtig stuk gestabiliseerde, groene Populieren warrelknoest. Het ligt zeer prettig in de hand, het balanspunt ligt ter hoogte van de twee kleine messing pinnen.

Het dubbel hol geslepen lemmet zorgt voor een goede foodrelease. De snijkant meet 0,3mm, samen met de dunne en flexibele punt zorgt dit voor zeer licht snijwerk.

het voorbewerken van de bubble damast
het etsen van de roestvaste damast in zoutzuur
Afgelopen oktober was hij dan eindelijk klaar, het koksmes met een zeer bijzondere materiaal combinatie. Het lemmet is gesmeed uit roestvaste ladderdamast, de bolsters zijn gegoten uit 14 karaat rood goud en het heft is gemaakt van rode mammoetkies.

Voor dit mes heb ik de oude methode van bolsters klinken geheel herzien en vervangen door een nieuwe methode waarbij de bolsters blind vastgeschroefd worden van binnenuit zodat aan de buitenkant geen spoor van een verbindingspen te zien is. De bolsters worden vanaf nu gegoten zodat ik naast het gebruikelijke messing en roestvast staal nu ook geel goud en zilver kan aanbieden.


In de volgende video, gemaakt door het televisieprogramma A-List Lifestyle spreek ik ook nog even over het mes: (Engels)
The A-List Lifestyle team heads up to Amersfoort - The Netherlands for a visit to Johan's knife making workshop. They have a first-hand look at the skills and techniques he uses for making these special damascus kitchen knives.

VIDEO: Keukenmessen smeden #1 - Damast stapelplan

Begin november ben ik gestart met een serie van 6 damast keukenmessen, onder andere koolstofstaal, maar ook roestvast en in uiteenlopende patronen. Naast een aantal nieuwe san mai's ga ik ook weer twee keukenmessen met 'dragon's breath damascus' smeden!

Deze eerste aflevering gaat over de voorbereidingen voor nieuwe wilde damast en de eerste plakken gereedschapsstaal worden gezaagd.

Groeten uit de smederij!

Naar de website (GALERIE)
Van Zanten Knives Instagram
Van Zanten Messen.nl
YouTube
Reddit