Voor mijn koksmessen gebruik ik de meest hoogwaardige staalsoorten die te verkrijgen zijn. In mijn damast verwerk ik 1.2842 in combinatie met 75Ni8.

 1.2842, beter bekend als O2, wordt in de industrie veel gebruikt voor onder andere snij en buig gereedschappen, draadsnijtappen en dergelijke. In de damast geeft dit gereedschapstaal de donkere component.

 75Ni8 word veel gebruikt om zaagbladen voor de hout verwerkende industrie van te maken. In de damast geeft het de lichte component. Deze twee staal soorten wellen goed samen en zijn een uitstekende mix voor damast. De warmtebehandeling specificaties overlappen elkaar. Daardoor is het mogelijk de damast zeer goed te harden.

 Beide staal soorten zijn niet roestvast. De snij eigenschappen zijn echter superieur boven die van een roestvast staal. Het mes is scherper te slijpen en zal dit veel langer blijven. Na en tijdens gebruik van een damast koksmes dient het lemmet droog geveegd te worden. De damast zal na verloop van tijd een patina ontwikkelen. Dit resulteert in prachtige kleuren die zich over het lemmet verspreiden. De patina beschermt tevens de damast.

Hout is een prachtig materiaal voor het handvat van een koksmes. Het is een natuurlijk materiaal en oogt ontzettend mooi samen met damast. Het voelt warm en prettig in de hand. Voor een aantal houtsoorten is het een goede keuze het hout te stabiliseren. Gestabiliseerd hout is duurzamer, werkt niet meer (uitzetten of krimpen) en zal minder snel scheuren of breken.

 Het hout wordt in een vacuum volgezogen met een impregneermiddel. Daarna verblijft het enige tijd onder hoge druk. Als het middel tot de diepste poriën is ingetrokken gaat het hout de oven in. Het eerst vloeibare impregneermiddel hardt nu uit. Op deze manier kunnen de meest exotische stukken hout toch gebruikt worden voor een goed handvat. Vooral hout uit een warrelknoest kan hier sterk van profiteren.

Warrelknoest staat in combinatie met damast fantastisch op een koksmes. Een warrelknoest is een vergroeiing aan een boom, meestal te zien als een grote bult op de stam. Het hout groeit in deze bult niet op de normale manier, maar groeit wilder zonder de typerende gestructureerde jaarringen aan te maken. Als je hier een plak van zaagt, ziet het oppervlak er heel mooi uit. Verschillende kleuren hout lopen in alle richtingen, sommige stukken warrelknoest geven zelfs een psychedelische indruk.