Een damaststaal koksmes voor Peter

20 februari 2019

Het is altijd leuk om benaderd te worden door iemand die op zoek is naar een speciaal geschenk voor een speciaal persoon. Zo kwam Johan begin 2018 in contact met Alex. Hij zocht een koksmes voor zijn vader, een enthousiaste vrijetijdschef die – weet ik inmiddels – een heerlijke tomatensoep uit de pan weet te toveren. Zelf zou ik niet 1-2-3 weten wat ik iemand voor een mijlpaal-verjaardag cadeau zou doen. Sommige mensen gaan samen met hun ouders iets leuks doen, en delen een mooie herinnering, terwijl anderen juist een voorkeur hebben voor een fysiek object. Alex en zijn zus Jojanneke waren op zoek naar een combinatie van gebruiksvoorwerp en kunstobject. Iets unieks dat tegelijkertijd een speciale betekenis voor hun vader zou hebben omdat het heft uit een stuk taxushout van een boom uit zijn tuin zou moeten bestaan.

Messenmaker Johan van Zanten en Peter

Aangezien Johan vrijwel uitsluitend werkt met gestabiliseerd hout, exotisch hardhout of mammoetkies, moest hij even wennen aan het gebruik van een materiaalsoort die hij normaal gesproken niet zou overwegen. Maar Alex’s verzoek voelde goed en bood Johan de kans een nieuwe poging te wagen om een san mai constructie te smeden. En met succes. Dankzij de nieuwe smeedwals, dat wil zeggen nieuw voor de smederij, lukte het om de kern van het mes in het midden van het lemmet te houden. Het resultaat is erg bijzonder, en dat vond Peter gelukkig ook. We zijn het mes op een frisse zaterdag gaan brengen, in de buurt van prachtig Zutphen. Een gezellige avond in een bijzondere omgeving.

Peter en het damaststalen koksmes
Peter’s nieuwe aanwinst

damaststalen koksmes
Het aanrechtblad is net als het mes ook gemaakt van de taxus uit eigen tuin!

koksmes in geschenkverpakking

Ik ken Johan nu een aantal jaar en vind het nog steeds leuk om mee te kijken terwijl hij in een diepe concentratie-trance de aanval op een stuk witheet damast inzet. Op zoek naar nieuwe manieren om zijn messen te harden, te koelen of te vormen heb ik hem met allerlei zelfgemaakte of uit het buitenland gehaalde contrapties zien worstelen. Vaak met wind tegen maar bij iedere tegenslag neemt hij, voor zover ik dat kan beoordelen, een stap vooruit.

Geschreven door Vince