Elk mes is uniek

De keukenmessen Van Zanten 220 en Van Zanten 125 kunt u op bestelling naar eigen smaak laten maken. U kunt een persoonlijke keuze maken voor de volgende onderdelen:

  • Het heft
  • Het lemmet (gemaakt van monostaal of gesmeed van damast)
  • Het beslag (de metaalsoort van de bolsters en pinnen)

Het heft

Voor het heft is hout de meest voor de hand liggende keuze, maar materialen zoals bijvoorbeeld micarta en kunstivoor zijn ook mogelijk. In de smederij heb ik diverse voorbeelden liggen en kunt u aangeven wat u mooi vindt.

Het lemmet

Voor het lemmet kunt u kiezen uit een monostaal uitvoering, dat betekend dat het geen damast is en dat er één staalsoort gebruikt is voor het keukenmes. Momenteel gebruik ik de volgende staalsoorten voor een monostaal uitvoering:

  • Elmax PM roestvast staal
  • 100cr6 koolstofstaal, ook wel bekend als 1.3505 in DIN notering en 52100 in de Amerikaanse nomenclatuur.

Damast

Als u kiest voor een keukenmes in damast uitvoering zijn de mogelijkheden legio. Als u al een idee heeft wat u het meest aanspreekt kunt u dit aangeven en kan ik het betreffende patroon gaan smeden. Het zal nooit exact worden zoals een bestaand patroon, elk mes wordt uniek. De volgende patronen zijn onder andere mogelijk:

  • Wild
  • Ladder
  • Wilde chevron
  • Wild getordeerd
  • Torsie multibar
  • Veer (alleen voor de Van Zanten 125)

De volgende staalsoorten worden gebruikt voor het smeden van koolstofdamast: 1.2510 - 1.2842 - 1.2442 - 1.3505 - 1.2767 en 75Ni8.

Inox damast (roestvast) word gesmeed van 1.4109 en X63CrV13 of Buderus Nitro-B en BÖHLER N690.

Het beslag

Tot het beslag behoren de bolsters en pennen. De bolsters zijn de goud- of zilverkleurige metalen delen die de overgang van heft naar lemmet markeren. U kunt voor het beslag kiezen uit de volgende materialen:

  • Messing (goudkleurig)
  • RVS (zilverkleurig)
  • Zilver
  • Goud (geel of rosé)

Als u van plan bent een nieuw keukenmes te laten maken dan bent u van harte welkom in de smederij te Mill om uw wensen te bespreken. Ik kan u dan ook vertellen over alle technische ins en outs van de keukenmessen en als u dat wilt kunt u proefsnijden.

De wachtrij voor een op maat gemaakt keukenmes bedraagt momenteel tussen de 9 en 18 maanden.

op maat gemaakt damast mes