Van Zanten 220 koksmes

Bij elk custom koksmes dat ik maak bespaar ik kosten noch moeite om de hoogst haalbare kwaliteit te verkrijgen. Elk exemplaar is uniek en staat voor een volle week inspanning en concentratie.

 Alleen materialen van zeer hoge kwaliteit worden gebuikt om de custom koksmessen van te maken. De handvaten worden gemaakt van prachtig getekende exotische houtsoorten. De damast komt uit eigen smederij en ondergaat na het smeden een aantal warmtebehandelingen die in totaal 8 uur in beslag nemen. Damast gemaakt van koolstof staal in combinatie met de juiste warmtebehandelingen kan een zeer fijne korrelgrootte krijgen. Dit betekent dat de koksmessen zeer scherp geslepen kunnen worden en langer scherp blijven dan roestvaste messen. Ook kan het lemmet zeer dun geslepen worden. Dit resulteert in minder wrijving tijdens het snijden.

 Tijdens het ontwerpen van mijn koksmes heb ik met een aantal zaken rekening gehouden. Ik zocht naar een combinatie van elegantie en comfort. Het lemmet is geïnspireerd op de Japanse gyuto en het handvat is in Franse stijl uitgevoerd.

 Als het koksmes met de snede op de plank staat wijst het handvat onder een kleine hoek omhoog. Snijden met het koksmes is heel prettig en voelt natuurlijk, de pols blijft onder de juiste hoek. De bolling in de snede is zo klein mogelijk gehouden. Hoe flauwer de bolling, des te groter het raakvlak van de snede met de plank. Dit betekent meer snijden met minder beweging. Toch zit er genoeg bolling in om bijvoorbeeld wiegend kruiden te snijden.

 De dikte van het lemmet loopt geleidelijk af naar de punt. Zo kun je met de punt delicaat snijwerk verrichten en met de dikkere hiel bijvoorbeeld een hele kool doorsnijden.  

 De manier waarop het lemmet geslepen is, ook wel de “grind” genoemd, heeft een speciale vorm. Ook dit vlak heeft een lichte bolling en zorgt er voor dat groenten die gemakkelijk blijven plakken, zoals aardappel, gemakkelijker loslaten.

 Voor veiligheid en comfort is het lemmet van het koksmes extra hoog uitgevoerd. Een hoog lemmet beschermt je vingers en zorgt er voor dat het koksmes over de volle lengte boven een snijplank gehouden kan worden, zonder dat de vingers de plank raken.

 De hiel en rug van het koksmes zijn afgerond zodat dit niet scherp aanvoelt tijdens het gebruiken van het koksmes.

 Het Van Zanten koksmes heeft een “full tang” constructie. Deze constructie wordt als de meest stevige beschouwd. Het staal van het lemmet loopt door over het volledige oppervlak van het handvat. De bolsters (de goudkleurige delen aan het handvat) zijn door middel van twee geklonken pinnen en lijm verbonden met het lemmet. De bolsters beschermen het hout en zorgen voor een elegante overgang van het lemmet naar het handvat. Alle delen passen zeer nauwkeurig op elkaar en zijn doormiddel van de juiste lijmsoorten verbonden, zodat er geen vocht onder de delen kan komen.

 Het handvat is gemaakt van prachtige houtsoorten zoals bijvoorbeeld afzelia warrelknoest en is ergonomisch vormgegeven. Het handvat is in het midden het dikst en loopt dunner uit naar de bolster en naar de achterkant. De vorm is gelijk aan de binnenkant van een mensenhand en houdt prettig vast.

 Als u geïnteresseerd bent in hoe deze messen gemaakt worden kunt u kijken op de pagina vervaardiging koksmes.