*|MC:SUBJECT|*
logo smederij van zanten

bekijk deze e-mail in uw browser

#3 - Smeedkunst uit de Merovingische dynastie & doorbraak met roestvaste damast

De plannen om een mes te maken met een San Mai constructie gesmeed uit roestvast staal had ik al langer liggen. Begin 2020 ben ik begonnen met experimenteren. Ik heb een hoop geleerd over de eigenschappen van roestvast gereedschapsstaal, hoe het zich laat smeden, warmtebehandelen en etsen, maar vooral ook hoe het zich niet laat smeden, warmtebehandelen en etsen. De schrootbak is weer behoorlijk aangevuld, maar gelukkig kan ik nu zeggen dat ik het in de vingers heb, het filmpje getuigt hiervan. In het filmpje kun je kijken naar een 4K hoge resolutie opname van mijn eerste roestvaste San Mai met poedermetallurgisch Elmax staal aan de snijkant en bubblewrap decor. Dit officemes is volledig onderhoudsvrij en zal zeer lang scherp blijven. Het beslag is van roestvast staal en heft is gemaakt van een voor mij nieuw materiaal; blauwe Juma Elforyn.

Eerste roestvaste damast officemes gelukt

Ook werd dit jaar de eerste volledig roestvaste damast Van Zanten 125s een feit. Hierboven ziet u mijn officemes met 125mm lemmet, gesmeed in ladder patroon van Bohler N690 en Buderus Nitro-B staal. Het lemmet is afgeschrokken in vloeibare stikstof bij -196 graden Celsius en de hardheid meet 61HRc. Het beslag is van messing en het heft is gemaakt van de kies van een mammoet.

Relatiegeschenken voor TurkStream en BalkanStream

Eind 2019 ben ik gestart met het smeden van koksmessen met staal van de gas pijpleiding van het TurkStream project. De messen worden als relatiegeschenk weggegeven. Het staal van de pijpleiding is in de damast te zien als de grijze s-vormige delen.

Smeedkunst uit de Merovingische dynastie

Ondertussen is er ook alweer een vervolg van dit project bijna afgerond genaamd BalkanStream. Ook heb ik weer een stukje van deze pijpleiding gekregen en ben nu bezig met het smeden van een Merovingisch torsie damast patroon. Tussen de 5e en de 8e eeuw waren de Merovingen een dynastie van Frankische koningen die regeerden in gebieden in en rondom Nederland. De smeden binnen deze dynastie beheersten de kunst van het damasceren en stonden bekend om hun specifieke uitvoering van de torsie damast waarbij in de kern van het damast pakket een drietal extra dikke lagen gestopt werden. Bij het mes voor BalkanStream zal ik twee van deze drie dikke lagen voorzien van het pijpleiding staal. Ik hoop in de volgende nieuwsbrief het resultaat te kunnen tonen, het zal er ongeveer als volgt uit komen te zien:

Groeten uit de smederij!

Naar de website (GALERIE)
Van Zanten Messen Instagram
Van Zanten Messen.nl