*|MC:SUBJECT|*
logo smederij van zanten

bekijk deze e-mail in uw browser

#4 - Het nieuwste patroon, Dragon's Breath Damascus!

Er was reden voor een klein feestje afgelopen week in de smederij, na een aantal pogingen is eindelijk het nieuwe damastpatroon gelukt. Dit patroon doet mij denken aan een vuurspuwende draak, vandaar de naam.
Het heft is gemaakt van Juma, dit materiaal is ontwikkeld in een laboratorium als moderne vervanger van ivoor. Het voelt warm en heeft een subtiele tekening net als echte ivoor, er worden bijvoorbeeld ook pianotoetsen van gemaakt. De bolsters zijn van zilver, de patentbouten van alpaca en de mozaïekpin van roestvast staal.

De foto's hieronder laten mooi zien hoe de veer ontstaat, door met een wig de "w" damast doormidden te klieven worden alle lagen naar onder getrokken, dit vormt de schacht van de veer.

Smeedkunst uit de Merovingische dynastie - deel II

In de vorige nieuwsbrief heb ik het al even gehad over het mes met de Merovingische torsiedamast. Het smeden is verlopen volgens plan en afgelopen februari heb ik een officemes gemaakt van het smeedstuk.

In de linker foto hieronder kan je de vier gesmede torsiebanen zien in verschillende stadia. Door het heet torderen van de oorspronkelijk vierkante staven ontstaan een soort van wokkels. De interne laagjes worden zo geplaatst dat na vlakslijpen sterren te zien zijn in het patroon. De Merovingen deden dit eeuwen geleden ook al, vanwege de esthetiek, maar ook om de zwaarden sterker te maken.

Dit mes wordt weggegeven als relatiegeschenk, in de damast zit het staal van de nieuwe aardgaspijpleiding Balkan Stream verwerkt. Het hout voor het handvat komt van een warrelknoest van de Eucalyptus, de pinnen en bolsters zijn van messing.

Groeten uit de smederij!

Naar de website (GALERIE)
Van Zanten Knives Instagram
Van Zanten Messen.nl
YouTube
Reddit