Het slijpen van messen zien wij als een precieze klus. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden, de voornaamste is het in ere houden van de warmtebehandeling van het staal waar het mes van gemaakt is. Messen zijn gemaakt van staal met o.a. een relatief hoog percentage koolstof. Dit zorgt ervoor dat het staal gehard kan worden, dit gebeurt door het zeer warm te maken en daarna af te schrikken in een koud medium. Hierna wordt het staal ontlaten rond de 200°C. Als het staal vervolgens boven deze 200°C komt verliest het zijn hardheid. Hardheid is samen met taaiheid en slijtvastheid een belangrijke eigenschap die een messen-staal moet hebben.
Tijdens het slijpen van messen staat onze slijpmachine op een laag toerental en wordt er overvloedig met water gekoeld zodat de apex van de snede niet oververhit kan raken. De apex is het puntje van de snijkant, deze wordt uiteindelijk kleiner dan een micron (een duizendste millimeter). Omdat dit zo dun is, is het zeer snel op hoge temperatuur, daarom is koelen zo essentieel!
+31 6 13495280
Bel voor een afspraak en het adres.
Het scherp slijpen van keukenmessen is overgenomen door Johan's stagiair Matthijs Bleekemolen. De afgelopen jaren heeft Matthijs al het grootste deel van het slijpwerk uitgevoerd in Amersfoort en is hier zeer bedreven in. Omdat de smederij begin 2022 verhuisd is naar Mill (Noord Brabant) zal Matthijs de slijpwerkzaamheden voortzetten in Soest.
U kunt voor het slijpen van uw messen terecht in Soest. Hier zal Matthijs Bleekemolen uw messen kundig scherp slijpen.
Grote messen: € 15 (tot 25cm lemmet lengte)
Kleine messen: € 10 (tot 15cm lemmet lengte)
Tegen meerprijs kan indien gewenst het volgende uitgevoerd worden:
- Afgeronde punten herstellen: € 3
- Ingezakte wieg herstellen: prijs te bepalen bij inspectie mes (de kromming over de lengte van de snijkant, zodat deze altijd overal de snijplank raakt)