De eerste stap is het wassen van de peterselie. Hierna pluk je de peterselie zo dat je alleen de blaadjes meeneemt, niet de steel. De steel beïnvloed de smaak. Leg de peterselie dicht bij elkaar op een hoopje op de snijplank. Met je vrije hand druk je de peterselie tegen de snijplank. Vier gekromde vingers drukken tegen de peterselie en geleiden het koksmes. De duim van je vrije hand zit achter de vier vingers. Zo kun je nooit in je vingers snijden. De andere hand houdt het koksmes vast. Je snijdt met het koksmes de peterselie een aantal keer fijn.
Nu is het tijd om de peterselie met het koksmes te gaan hakken. Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het koksmes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende hakkende beweging over de peterselie heen. De punt blijft op dezelfde plek op de snijplank en met je andere hand waaier je over de peterselie heen. Dit kun je blijven doen tot de peterselie fijn genoeg gehakt is. Zo nu en dan kun je met je hand of de rug van het koksmes de peterselie opnieuw op een nette hoop leggen. Voedsel over de snijplank verspreiden of netjes leggen kan het best met de rug van het koksmes gedaan worden, dan houdt je het keukenmes zo lang mogelijk scherp.