Koksmessen worden zowel van normaal staal als van damaststaal gemaakt. Zodra het lemmet van damast gemaakt is treden er tijdens het gebruik enkele bijzondere eigenschappen op.
Damast is een gelamineerd materiaal, het bestaat uit honderden dunne laagjes. Deze kun je voelen zodra je over het lemmet wrijft. Dit reliëf zorgt er voor dat voedsel minder blijft plakken en sneller terug op de snijplank valt. Dit werkt prettig als je bijvoorbeeld aardappelplakjes gaat snijden.
Een damast koksmes zal ook langer scherp blijven dan een koksmes van gewoon staal. Om dit te begrijpen moeten we eerst de definitie van 'scherp' bepalen. De snede is scherp zodra het scherpe puntje super klein is. De snede of snijkant heeft in doorsnede een driehoekige vorm waarbij de breedte van de scherpe punt kleiner is dan 0,001mm (één micron). Met een dusdanige snijkant kun je scheren. Zodra je hiermee voedsel gaat bereiden zal deze slijten en breder worden. De initiële scherpte gaat weg, maar nu komt het, bij damaststaal komt er een andersoortige scherpte voor terug!
De verschillende staalsoorten die in de damast verwerkt zitten slijten onderling ook op een andere manier, waardoor er een microscopisch kleine kartel ontstaat, net als op een broodmes, maar dan veel kleiner. Deze kartel zorgt ervoor dat bij zagende snijbewegingen een damaststalen koksmes, zelfs na langere tijd te gebruiken, nog steeds zeer gemakkelijk snijdt! In de praktijk betekend het dat mensen die dagelijks snijden pas na een half jaar de behoefte voelen hun damast koksmes te laten slijpen.
" Johan, het mes is prachtig, vindt Liesbeth ook. Het leuke is dat als je komkommer in plakjes snijdt inderdaad het gesneden plakje los van het mes valt, met andere messen moet je het plakje altijd een zetje geven. Als ik je goed begrepen heb komt dat door de diep geëtste damast en de holling in het lemmet, erg knap en handig.
Het is akelig scherp, merkte ik vooral ook bij hakken van peterselie (niet het juiste woord, je maakt een schommelende beweging met het mes over de peterselie). Als je het mes een meisjesnaam geeft zou ik het erg leuk vinden als je het naar Liesbeth noemt. Hartelijke groet, Lucas „